ΑΚΥΡΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΑΡΑΤΖ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΛΙΒΥΗΣ
.
.
Η Ε.Κ.Π.Ε. καταδικάζει την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας καιτ του καθεστώτος Σάρατζ της Τρίπολης της Λιβύης που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους. Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν έχει, επομένως, και δεν παράγει καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου ή άλλων παράκτιων Κρατών.
Με τη διαστρέβλωση των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Αν. Μεσόγειο. Αντίθετα, οι πράξεις της Τουρκίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο, αποτελούν τη μειοψηφία του ενός.
Η Ε.Κ.Π.Ε. ακόμα καταδικάζει και το Μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας και ενίσχυσης με μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος Σάρατζ της Τρίπολης της Λιβύης. Αυτές οι θέσεις της Τουρκίας, έχουν τύχει της καθολικής αποδοκιμασίας (ΟΗΕ, Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, κλπ).
Τα προβλήματα μεταξύ κρατών πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, συνεννόηση και διάλογο, και όχι με απειλές για πειρατικές ενέργειες, νέες έρευνες και γεωτρήσεις, και καταφυγή σε βία. Και στην περίπτωση ασυμφωνίας πρέπει να γίνεται προσφυγή σε διεθνή διαιτησία, σύμφωνα με το Καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.
ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα να προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο για τα θαλάσσια σύνορα
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΧΑΓΗ ΚΑΙ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ