Τα Κατεχόμενα μας

Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ & Η ΗΜΙΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

.

.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της στις 16 Αυγούστου 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα, αφού λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και από τότε απαγορεύεται η πρόσβαση σ΄ αυτή για όλους. Ο όρος «πόλη φάντασμα» ανήκει στον Σουηδό δημοσιογράφο Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε στο λιμάνι της Αμμοχώστου το απόσπασμα της χώρας του στην UNFICYP και αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη έγραφε στην εφημερίδα Kvallsposten (24.9.2007): « Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα – Σεπτέμβριος 1977 – τα τραπεζάκια που σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά, και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη φάντασμα».

H επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές. Το 1978 στο Αμερικανο-βρετανικο-καναδικό σχέδιο υπήρχε σαφής πρόνοια για επανεγκατάσταση των κατοίκων στην Αμμόχωστο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με την ταυτόχρονη έναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Η Συμφωνία Υψηλού επιπέδου μεταξύ του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σπύρου Κυπριανού και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς στις 19 Μαΐου 1979, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Δρα Κουρτ Βάλτχαϊμ, δίνει προτεραιότητα στην επιστροφή της Αμμοχώστου ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα αναφέρει : «Προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια θα εφαρμοστεί, χωρίς να αναμένεται η έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος». Η τουρκική πλευρά όχι μόνο αθέτησε την πιο πάνω συμφωνία, αλλά προέβη και σε ενέργειες που αποσκοπούσαν στον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Η κυπριακή Κυβέρνηση προσέφυγε το 1984 στο Συμβούλιο Ασφαλείας και κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε στις 11 Mαΐου 1984 το υπ. αριθμόν 550 ψήφισμά του, το οποίο στην παράγραφο 5 αναφέρει : «Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών». Η επιστροφή της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη σαν νεκρή ζώνη για επανεγκατάσταση ζητείται επίσης από το ψήφισμα 789 του 1992.

Παράλληλα η επιστροφή της Αμμοχώστου η οποία είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή προσφυγική πόλη αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας με βάση την Β΄ Συμφωνία Κορυφής Κυπριανού / Ντενκτάς το 1979 αλλά και υποχρέωση με βάση το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο εγκρίθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 2010. Δυστυχώς η Τουρκία αντί να βρεθεί υπόλογος για την παραβίαση αυτών συνεχίζει να αγνοεί τις αποφάσεις αυτές και να προβαίνει σε νέες προκλητικές ενέργειες.

Σήμερα, η πόλη άδεια, οι δρόμοι γεμάτοι με αγριόχορτα, θάμνους και δέντρα, ετοιμόρροπα σπίτια να χάσκουν παντού, αρουραίους, φίδια και αρπακτικά να κατοικούν στα ερειπωμένα σπίτια αντί οι νόμιμοι κάτοικοί της.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Εκφράσαμε  την έντονη δυσαρέσκεια μας για τα συνεχιζόμενα επικοινωνιακά παιχνίδια του λεγόμενου «Υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάϊ, που με Τ/Κ δημοσιογράφους και δημοσιογράφους διαπιστευμένους  στο ψευδοκράτος επισκέφτηκαν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, για να προετοιμάσει την «αξιοποίηση» και «επαναλειτουργία» της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Η επίσκεψη επαναλήφθηκε με την παρουσία  Τούρκων υπουργών.

Όλα αυτά συνοδεύτηκαν με δηλώσεις Τ/Κ αξιωματούχων περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής και ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΕΒΚΑΦ, και οδηγούν στη διχοτόμηση με καταστροφικές συνέπειες και για τις δυο κοινότητες. Μόνος τρόπος  ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που καθόρισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Όλα αυτά αποτέλεσαν βάναυση πρόκληση σε βάρος των νόμιμων κατοίκων της πόλης. Σημειώνουμε την κάθετη αντίθεση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως και εκείνης της ΤΚ κοινωνίας των πολιτών.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου (*)  είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979 και τα δεσμευτικά ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) των Ηνωμένων Εθνών που επαναλήφθηκε με δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις στις 10/11/2019, ως επίσης και οι αποφάσεις της Επιτροπής Αναφορών που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την δήλωση της Κομμισιόν στις 11/12/2019.  Η επιστροφή της Αμμόχωστου ως προνοείται πρέπει να γίνει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης,  ανεξάρτητα της προόδου της λύσης του Κυπριακού, και μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια καλού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναγεννώντας την ελπίδα για οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. (https://www.cyprusref.gr/anoigma-periklystis-polis/ )

(*)  = και των περιοχών του ημικατεχλομενου Δήμου Δερύνειας, που αποτελεί φυσική συνέχεια της Αμμοχώστου

– – – – – – – – – –

Συνάντηση με Πρόεδρο Δημοκρατίας ζητά η Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων

Συνάντηση με την Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων για συζήτηση της διάνοιξης και άλλων οδοφραγμάτων, αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρος Καραγιάννης.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 2 Ιουνίου 2020 ο κ. Καραγιάννης αναφέρεται στη συνεδρία που είχε η Επιτροπή «στις 11 Μαρτίου 2020, όπου συζητήθηκε το θέμα κλεισίματος των οδοφραγμάτων και η προοπτική διάνοιξης τους» έχοντας υπόψη την πανδημία του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως διευθετήσει «συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων για συζήτηση τόσο του κλεισίματος των οδοφραγμάτων θέματος, λόγω κορονοϊού, αλλά και της διάνοιξης άλλων οδοφραγμάτων όπως του Πυροΐου, της Πύλης Αμμοχώστου και Πύλης Πάφου στη Λευκωσία».

– – – – – – – – – –

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, FACEBOOK, UTUBE:

Δήμος Αμμοχώστου

Δήμος Αμμοχώστου – https://www.facebook.com/TheFamagustaMunicipality/

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ – ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – https://www.facebook.com/groups/496274254283138/

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ – https://www.facebook.com/groups/205964922756784/

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΘΑΛΑΣΣΟΦΙΛΗΤΗ – https://www.facebook.com/groups/382313115267133/

Σύνδεσμος Αμμοχωστιανών Ελλάδας – https://www.facebook.com/FamagustaGreece/

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ – https://www.youtube.com/watch?v=-Bv0uGvgAzQ 

 

 

Η ΗΜΙ-ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

Η Δερύνεια είναι χτισμένη σε υψόμετρο 60 μέτρων, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Αμμόχωστο. Στα βόρεια συνορεύει με τον Δήμο Αμμοχώστου, στα βορειοδυτικά με την Αχερίτου, στα δυτικά με το Φρέναρος, στα νοτιοδυτικά με τη Σωτήρα και στα νότια με το Παραλίμνι. Το ανατολικό μέρος της διοικητικής του έκτασης είναι παραθαλάσσιο.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, αρκετοί κάτοικοι από την κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, η οποία καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό μετακινήθηκαν στο μέρος της Δερύνειας που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, στη Δερύνεια εγκαταστάθηκαν Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, κυρίως από την Αμμόχωστο, αλλά και από άλλα μέρη της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου.

– – – – – – – – – –

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, FACEBOOK, UTUBE:

Δήμος Δερύνειας

Δήμος Δερύνειας – Deryneia Municipality – https://www.facebook.com/deryneia.municipality/

Ελ.Αμμόχωστος: Ιστορική αναδρομή στα ονόματα των δήμων και κοινοτήτων

ΝΕΑ

εγγραφή