Νέος «πρόεδρος» στα Κατεχόμενα ο Τατάρ
.
Ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα. Αποσύρεται ο Ακιντζί από την πολιτική σκηνή.
Ο Ερσίν Τατάρ επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα και αποτελεί τον νέο πρόεδρο του ψευδοκράτους.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Τατάρ έλαβε ποσοστό 51,74% έναντι του Ακιντζί που συγκέντρωσε το 48,26% των ψήφων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ είναι ο κομματικός υποψήφιος και «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας. Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και ο απερχόμενος πρόεδρος.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η επικράτηση του Τατάρ αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω το θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα. Στις πρώτες αντιδράσεις για το αποτέλεσμα, στις ελεύθερες περιοχές, υπογράμμιζεται η εκλογή Τατάρ «συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό». Προστείθετε επίσης ότι «ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά».
Σημειώνεται ότι σήμερα το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν, μια ώρα πριν το κλείσιμο της κάλπης, στο 61,03%. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, το συνολικό ποσοστό συμμετοχής έφτασε μόλις στο 58%, που αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ.
Αποσύρεται ο Ακιντζί
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, άφησε αιχμές για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές και ανέφερε ότι αποσύρεται από την πολιτική σκηνή.
Όπως είπε, αυτή δεν ήταν «μια εκλογική διαδικασία που θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες. Δεν έμεινε κανείς που να μην είδε τι συνέβη».
Πανηγυρίζει ο Τσαβούσογλου
Από την άλλη πλευρά, η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα ήρθε διά μηνύματος του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Συγχαίροντας τον Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου τονίζει ότι θα δουλέψουν μαζί για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.
«Θα προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματα του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί», σημειώνει.
Με Τατάρ και στον ορίζοντα διχοτόμηση
του Κυριάκου Πιερίδη
Τα κατάφερε τελικά η Τουρκία και έκαμψε την αντίσταση των προοδευτικών Τουρκοκυπρίων. Ο εκλεκτός της τουρκικής κυβέρνησης, ο εθνικιστής Ερσίν Τατάρ, κέρδισε τον β’ γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα με ποσοστό 51,74%, έναντι 48,26% του Μουσταφά Ακιντζί και στο εξής θα ηγείται των διαπραγματεύσεων που ενδέχεται να συγκαλέσει ο ΟΗΕ.
Ο πολιτικός αγώνας αποδείχθηκε άνισος. Μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης και εθνικισμού κρίθηκε υπέρ του Τατάρ με 5.500 ψήφους σε ένα σύνολο 130 χιλιάδων ψηφοφόρων που πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Στον β’ γύρο σημειώθηκε σημαντικά αυξημένη συμμετοχή, που αποτελούσε την κρυφή δεξαμενή των εθνικιστών ψηφοφόρων. Όλη την ημέρα της ψηφοφορίας, το επιτελείο Τατάρ είχε οργανωτική και επαγγελματική στήριξη κατευθείαν από την Τουρκία και βομβάρδιζε με εθνικιστικά μηνύματα, αντλώντας επιχειρήματα από την ανυπαρξία προοπτικής επίλυσης και την αναγκαιότητα της στήριξης της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα άλλαξε εντελώς την τακτική της. Έριξε τους τόνους και κατάφερε να ψηφοθηρήσει υπέρ του Ερσίν Τατάρ αθόρυβα, χωρίς να προκαλεί τη συσπείρωση των Τουρκοκυπρίων υπέρ του Ακιντζί. Τουρκικά επαγγελματικά γραφεία ετοίμασαν τηλεοπτικά μηνύματα, προβάλλοντας τον Ερσίν Τατάρ να μοιράζει τα επιδόματα που προσφέρει η Τουρκία για την πανδημία, την οικονομική στήριξη των μικροεπιχειρηματιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία κ.ο.κ. Στην ουσία εργάστηκαν πάνω σε στοχευμένα στρώματα της κοινωνίας, περισσότερο συντηρητικά και εξαρτώμενα, προσφέροντας τη χρηματική βοήθεια της Τουρκίας.
Η εκλογή Τατάρ σηματοδοτεί το τέλος μιας ελπιδοφόρας περιόδου στις μακρές προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού και συμφιλίωση Ε/κ και Τ/κ. Η 5ετής παρουσία Ακιντζί δεν αξιοποιήθηκε για να ξεπεραστούν οι εκκρεμότητες τις οποίες πριν από 3 και πλέον χρόνια συνόψισε στο Κρανς Μοντανά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ (πλαίσιο Γκουτέρες) για να υπάρξει στρατηγική συμφωνία. Σε αυτό συνέτεινε ιδιαίτερα η στροφή της πολιτικής της ε/κ ηγεσίας και προσωπικά του Ν. Αναστασιάδη σε άλλες προτεραιότητες, όπως ήταν το λεγόμενο ενεργειακό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, που τώρα είναι πλήρως ανενεργό.
Ο Μουσταφά Ακιντζί πολιτεύτηκε με συνέπεια μετά το Κρανς Μοντανά προς την ομοσπονδιακή επίλυση, αλλά ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απέρριψε τη δημόσια έκκλησή του να συνυπογράψουν το πλαίσιο Γκουτέρες. Έκτοτε ο Ακιντζί βρέθηκε σε πορεία ρήξης και σύγκρουσης με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, που ακολούθησε επιθετική στάση στις πρωτοβουλίες Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο, χωρίς προηγούμενη διευθέτηση του Κυπριακού.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτίθεται να συγκαλέσει, ίσως για τελευταία φορά, μια διάσκεψη για την Κύπρο. Η παρουσία Τατάρ διευκολύνει τους χειρισμούς της Τουρκίας, που εκτιμάται ότι θα είναι πιο ωμοί και κυνικοί σε σχέση με την απαίτηση να καθοριστεί τι θα γίνει με την Κύπρο αν η ομοσπονδιακή επίλυση στο πλαίσιο ενός κράτους δεν είναι πλέον εφικτή για συμφωνία. Η αφετηριακή θέση Τατάρ είναι η κυριαρχική ισότητα και η λύση δύο κρατών. Η δε Τουρκία απαιτεί να προσυμφωνηθεί διακανονισμός Ε/κ – Τ/κ για το φυσικό αέριο, τόσο για τους σχεδιασμούς όσο και για πιθανά αποθέματα.