ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
.
.
Έκκληση σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς
Με την κυπριακή Δημοκρατία αντιμέτωπη με επικίνδυνες προκλήσεις της Άγκυρας, κανένας φίλος της ειρήνης δεν πρέπει να μείνει με «σταυρωμένα χέρια» είναι το μήνυμα της κίνησης Πρωτοβουλία Ειρήνης & Αλληλεγγύης με την Κύπρο – ΠΕΑΚ «Έτος Κύπρου» (*), που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας.
Η εν λόγω κίνηση ιδρύθηκε και δρα πανελλαδικά και διεθνώς από το 2014, με αφορμή τα 40 χρόνια της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Η σύσκεψη υιοθέτησε επείγουσα Έκκληση Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο που θα επιδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ καθώς και σε πρεσβείες των χωρών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στέλνεται αμέσως σε κινήματα ειρήνης παντού στον κόσμο, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.
Συζητήθηκαν και δράσεις μετά τις εκλογές, με κορύφωμα τα 60 χρόνια της κυπριακής ανεξαρτησίας το 2020.
18 Ιουνίου 2019 – Η Επιτροπή Τύπου
ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος – μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, είναι αντιμέτωπη με την ευθεία αμφισβήτηση από την κυβέρνηση Ερντογάν του δικαιώματός της για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της εντός της δικής της ΑΟΖ, που έχει νόμιμα οριοθετηθεί με διμερείς συμφωνίες στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Αμφισβήτηση που συνοδεύεται τόσο από στρατιωτικές απειλές όσο και από σχέδια της Άγκυρας για πραγματοποίηση παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας επικαλείται δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κύπρου. Όμως, η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», την οποία ουδείς στον διεθνή χώρο αναγνωρίζει, αποτελεί προϊόν τουρκικής εισβολής και κατοχής στο νησί, πριν από 45 χρόνια.
Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν κατέστη δυνατή η επίλυση του Κυπριακού, με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής κρατικής δομής, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και ισχύ όλων των ελευθεριών, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αν είχε εξευρεθεί λύση, το σύνολο του κυπριακού λαού – ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι – θα μπορούσε να ωφεληθεί από την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Σε κάθε περίπτωση, η δίκαιη κατανομή του εν λόγω πλούτου είχε πριν από χρόνια συμφωνηθεί, στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επομένως, ο δρόμος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κύπρου δεν είναι άλλος, από την βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Θεωρούμε τις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν εις βάρος της Κύπρου παράνομες και επικίνδυνες για την υπόθεση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή πολλών εντάσεων και έντονα στρατιωτικοποιημένη.
Την ίδια ώρα, τονίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και η Ελλάδα, αποτελούν κατά γενική ομολογία πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, και γενικότερα στην Μεσόγειο, μέσω τριμερών συνεργασιών με γειτονικά κράτη, καθώς και της Συνεργασίας των Μεσογειακών χωρών – μελών της ΕΕ.
Εκφράζοντας την βαθύτατη ανησυχία μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ζητούμε την άμεση αποκλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας και κάθε δυνατή συμπαράσταση στην Κύπρο και τον λαό της, που εξήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δικαιούται να ζήσει με ειρήνη και ανεξαρτησία.
Κάνουμε έκκληση στον ΟΗΕ, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και σε θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά πάνω από όλα στην διεθνή κοινωνία των πολιτών, για την ενεργητική συμβολή τους για την άμεση επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που θα μετατρέψει την Κύπρο σε παράδειγμα συμβίωσης και γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας της Ευρώπης με την πολύπαθη Μέση Ανατολή.
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2019
(* Η Ε.Κ.Π.Ε. συμμετέχει στην Πρωτοβουλία)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Ειρήνης & Αλληλεγγύης με την Κύπρο – ΠΕΑΚ «Έτος Κύπρου» είχε την Πέμπτη 27 Ιουνίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
https://drive.google.com/open?id=1eJKGJglFKQs5GzHtBhpBAsadfRnA2aMK
Στο πλαίσιο της συνάντησης, η συζήτηση εστιάστηκε στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κύπρου για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της, και εκφράστηκε ευαρέσκεια για τις επιτυχημένες ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιπλέον, συζητήθηκε το ζήτημα της Αμμοχώστου με τις νέες αναγγελθείσες παράνομες ενέργειες, και της συνεχιζόμενης κατοχής του νησιού.
Επιδόθηκαν δύο υπομνήματα που επισυνάπτονται.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, ο Γεώργιος Μιχαηλίδης, Ελληνοκύπριος συντονιστής της Δικοινοτικής Πλατφόρμας Ενωμένης Κύπρου των Αποδήμων και Γραμματέας της Πρωτοβουλίας Έτος Κύπρου, ο Χρυσόστομος Αγαθοκλέους, αντιπρόσωπος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος ‘74», ο Τάσος Λέρτας, η Ελευθερία Κοσμοπούλου και ο Χρίστος Σαββάκης.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:
https://drive.google.com/open?id=1VSuSYXmSr-HEyU0m7N0bDDnc1ZHxSk2U
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ:
https://drive.google.com/open?id=1slbGE7MrHwZnW99xgyNg6eceenWsBMP1
Η Έκκληση της ΠΕΑΚ «Έτος Κύπρου» επιδόθηκε στα γραφεία της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.