“Πρωτοβουλία Απόφαση Ειρήνης” (*)
.
.
Η Πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης» εν τη γενέσει της ξεκαθαρίζει τις προθέσεις, τα κίνητρά της και την επερχόμενη δράση της, καθώς ενεργοποιείται σε μια κρίσιμη, για το Κυπριακό, περίοδο. Πολιτικές προσωπικότητες από διάφορους πολιτικούς χώρους και διαχρονική ενεργό δράση για τη λύση του Κυπριακού ενώνουν δυνάμεις για να προωθήσουν τη στήριξη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ).
Η Πρωτοβουλία Απόφαση Ειρήνης απαρτίζεται από πολιτικές προσωπικότητες από διάφορους πολιτικούς χώρους που τους ενώνει η αγωνία για λύση του Κυπριακού και για στήριξη της λύσης ΔΔΟ.
Παρά τα όσα χωρίζουν τα άτομα που απαρτίζουν την Πρωτοβουλία που διατηρούν τις πολιτικές θέσεις και απόψεις τους, τους ενώνει η επιμονή στη λύση «γιατί δεν μας παίρνει ο χρόνος» και συγκεκριμένα της λύσης στη βάση της ΔΔΟ «ως η μόνη προσφερόμενη για την επανένωση» μορφή λύσης του Κυπριακού.
https://www.facebook.com/apofasirinis/
https://www.facebook.com/groups/apofasirinis/
(*) = Άρθρο στη Προσφυγική Φωνή Αρ. 6
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ομάδας Πρωτοβουλίας «Απόφαση Ειρήνης»
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας “Απόφαση Ειρήνης” οργανώθηκε για να υποστηρίξει την προοπτική της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της Κύπρου στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας πιστεύουν στη θετική προοπτική της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια επανενωμένη Κύπρο, σε αντιδιαστολή με την ανασφάλεια και τη ρευστότητα που προοιωνίζει η διχοτόμηση της Κύπρου. Η λύση του Κυπριακού δεν θα αποτελέσει το τέλος, αλλά, θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας περιόδου ειρήνης και συνεργασίας, όπου η χώρα θα μεγαλώσει και ο λαός θα ευημερήσει σε ένα σύγχρονο περιβάλλον ομαλότητας και δημιουργικότητας.
Μέσα από τον εκτενή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ ενεργών πολιτών, κομματικών στελεχών και πολιτικών προσώπων που προέρχονται από διάφορους χώρους και διατηρούν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις, έχουν διαμορφωθεί ορισμένες κοινές διαπιστώσεις και εισηγήσεις, που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση για να εμπλουτίσουν τον δημόσιο διάλογο καθώς και για να προβληματίσουν την πολιτική ηγεσία.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας “Απόφαση Ειρήνης” θεωρεί ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού είναι μια θετική εξέλιξη που προκύπτει σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την επιδίωξη της λύσης του Κυπριακού, αφού αποτελούν κλασσικές εκφάνσεις της προβληματικής υφιστάμενης κατάστασης. Η Τουρκία, τόσο στο θέμα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο όσο και στο θέμα του Βαρωσιού δημιουργεί νέες ισορροπίες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που μόνο μέσα από αποφασιστική και πετυχημένη διαπραγματευτική διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού μπορούν να ανατραπούν.
Η στάση της Τουρκίας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για διαιώνιση του υφιστάμενου status quo. H σημερινή κατάσταση στασιμότητας δημιουργεί εκ των πραγμάτων τις προϋποθέσεις παράνομων μονομερών ενεργειών που συμβαίνουν και διαιωνίζονται. Το κατοχικό status quo εξ ορισμού δεν είναι βιώσιμο και λειτουργικό, και για αυτό επιδιώκεται η κατάργησή του μέσα από μια αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του Κυπριακού.
Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ως η συμφωνημένη μορφή της λύσης του Κυπριακού, αποτελεί την καταλληλότερη βάση για διαπραγμάτευση χωρίς παλινδρομήσεις και αμφιταλαντεύσεις προς άλλες κατευθύνσεις. Η ομοσπονδιακή μορφή της λύσης του Κυπριακού θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να συνεργαστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, να διαχειριστούν από κοινού σημαντικά ζητήματα, και να συνδιαμορφώσουν πολιτικές αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού. Οι καινοφανείς προσεγγίσεις που περιφέρονται ανεπιβεβαίωτα ως επίσημες ή ανεπίσημες αναφορές σε άλλες μορφές λύσης, δεν συνεισφέρουν θετικά στην προοπτική της επανένωσης, αλλά καλλιεργούν εντυπώσεις και προσδοκίες συμφωνημένης διχοτόμησης. Η διάψευση αυτών των αναφορών, τόσο λεκτικά όσο και έμπρακτα, είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της διαπραγματευτικής αξιοπιστίας και για την ενίσχυση των προοπτικών της επίλυσης του Κυπριακού.
Η διαπραγματευτική διαδικασία για την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση επανένωσης της χώρας, η οποία να συγκεντρώνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού και να είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και λειτουργική, είναι δύσκολη, σύνθετη και πολυεπίπεδη. Παρ΄όλα αυτά, η Ομάδα Πρωτοβουλίας εκτιμά ότι στη βάση της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, των σημείων όπου υπάρχουν ήδη συγκλίσεις ή όπου εξακολουθούν να υφίστανται αποκλίσεις, η προοπτική της θετικής κατάληξης είναι ρεαλιστική και εφικτή.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι για την θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σημαντικά τα εξής:
- Στοχοπροσήλωση στη συμφωνημένη μορφή λύσης του Κυπριακού που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
- Αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες ως του σημείου αναφοράς για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
- Εποικοδομητική συμμετοχή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
- Αποφυγή έντασης και αντιπαράθεσης ανεξαρτήτως των προκλήσεων που παρουσιάζονται και κλιμακώνονται.
- Συνεννόηση και συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
- Διαφανής και ειλικρινής ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Το σύνολο της κυπριακής ηγεσίας πρέπει να μεριμνήσει όπως η νέα προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία και αποφευχθεί τυχόν νέο ναυάγιο. Αναμένουμε ότι η διαπραγμάτευση θα λειτουργήσει ουσιαστικά και εποικοδομητικά, έτσι ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να φέρνει την χώρα πιο κοντά στην επανένωση και πιο μακριά από την διχοτόμηση. Και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται προσήλωση στη λύση και αποφασιστικότητα για την ειρήνη.
Λευκωσία, Δημοσιογραφική εστία, 4/9/2019
.
Ομάδα Πρωτοβουλίας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ (Αλφαβητική σειρά μικρού ονόματος)
01. Αλέκος Μαρκίδης
Νομικός / Πρώην Βουλευτής ΔΗΣΥ / Πρώην Γενικός Εισαγγελέας / Μέλος διαπραγματευτικής ομάδας Κυπριακού
02. Ανδρέας Χρίστου
Μηχανολόγος / Πρώην Βουλευτής ΑΚΕΛ / Πρώην Υπουργός Εσωτερικών / Τέως Δήμαρχος Λεμεσού
03. Γιάννης Παναγιώτου
Σύμβουλος Επιχειρήσεων / Πρώην Πρόεδρος ΝΕΔΗΚ (Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος)
04. Γιάννος Ιωάννου
Οικονομολόγος / Επιχειρηματίας
05. Γιώργος Μεσαρίτης
Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Γραφείου Μελετών
06. Gregory Konyalian
Επιχειρηματίας / Μέλος ΑΥΜΑ / Πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου
07. Ειρήνη Παπαγιάννη
Αρχιτέκτονας / Δημοτική Σύμβουλος ΑΚΕΛ Γέρι
08. Θέμος Δημητρίου
Πολιτικός Μηχανικός / Πρώην Πρόεδρος ΕΤΕΚ
09. Θεανώ Καλαβανά
Ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ιατρική Σχολή / Γενική Γραμματέας ΟΠΕΚ
10. Ιωάννης Κασουλίδης
Ιατρός / Πρώην Βουλευτής ΔΗΣΥ / Πρώην Ευρωβουλευτής / Τέως Υπουργός Εξωτερικών
11. Κίκης Καζαμίας
Οικονομολόγος / Πρώην Βουλευτής ΑΚΕΛ / Πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών / Πρώην Δήμαρχος Αμμοχώστου
12. Νίκος Μεσαρίτης
Αρχιτέκτονας / Πρώην Πρόεδρος ΕΤΕΚ
13. Ξένια Κωνσταντίνου
Πολιτικός Επιστήμονας / Τέως Πρόεδρος ΓΟΔΗΣΥ (Γυναικ. Οργάνωση Δημοκρατικού Συναγερμού)
14. Παναγιώτης Σταυρινίδης
Ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ψυχολογίας
15. Χάρης Ψάλτης
Ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ψυχολογίας