ΑΡΧΙΚΗ Διάφορα Προβλήματα

ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Τ/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Τ/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

.

Η Τουρκική εισβολή και η κατοχή είχαν σαν αποτέλεσμα τον βίαιο εκπατρισμό εκατόν ογδόντα χιλιάδων Ελληνοκυπρίων και σαράντα χιλιάδων Τουρκοκυπρίων.

Οι βίαιες μετακινήσεις του πληθυσμού είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη περιουσιών στο βόρειο τμήμα, όσο και στο νότιο, χωρίς όμως να ισοσκελίζεται το μέγεθος.

Οι Τουρκοκυπριακές περιουσίες στο νότο δυστυχώς, παρά την αρχική απόφαση να υπαχθούν στον Κηδεμόνα Τ/Κ περιουσιών, κατανεμήθηκαν σε ημέτερους κυβερνήσεων μετά το 1974 και άλλες ιδιοποιήθηκαν από μη πρόσφυγες.

Σε δεύτερη φάση άρχισε το ίδιο το κράτος την απαλλοτρίωση των T/Κ περιουσιών, για ανάγκες όπως σχολεία, αεροδρόμια, πλατείες και λιμάνια.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη του σφετερισμού των Τ/Κ περιουσιών πήραν οι Δήμαρχοι των ελεύθερων περιοχών, όπως της Πάφου (**), της πόλης Χρυσοχούς, της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Γκρέμισαν σπίτια και υποστατικά Τ/Κ για να κάνουν πλατείες, parking, γήπεδα τένις, άνοιξαν δρόμους κατά το δοκούν και χωρίς να πληρώσουν δεκάρα για αποζημίωση. Με αυτόν τον τρόπο πρόσθεσαν μεγαλύτερη αξία στις ήδη υπερτιμημένες αξίες των περιουσιών των γηγενών ιδιοκτησιών λόγω της εισβολής (σε αρκετές περιπτώσεις με ιδιοτελή κίνητρα για τα παρακείμενα οικόπεδα και υποστατικά).

Οι Τ/Κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές δεν έπρεπε να είναι αντικείμενο για «πλιάτσικο» από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έπρεπε να αφεθούν στα χέρια αετονύχηδων και σφετεριστών.

Οι Τ/Κ περιουσίες δικαιωματικά θα έπρεπε να δοθούν στους Ε/Κ πρόσφυγες που άφησαν τις περιουσίες τους στα νύχια του Αττίλα. Μια ορθολογική κατανομή των Τ/Κ περιουσιών σ’ αυτούς για χρήση και συμμετοχή με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπήρχε στο βορρά πριν το 1974, θα μπορούσε να ανακουφίσει και να βελτιώσει τη ζωή τους.

Θα μπορούσε να εμπεδώσει το περί δικαίου αίσθημα στους πολίτες και να οδηγήσει σε μια δίκαιη κοινωνία. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή λύση του Κυπριακού.

Η σημερινή κατάσταση, όσον αφορά στις Τ/Κ περιουσίες οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα. Οι ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση κατανέμεται πρωτίστως στους φορείς της εξουσίας και σε όσους άσκησαν ευνοιοκρατία στην διαχείριση στον τομέα αυτό.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων – Κύπρος ‘74 σε όλα τα επίπεδα Εκτελεστικής, Νομοθετικής εξουσίας, Τοπικής αυτοδιοίκησης δεν κατέστη δυνατόν ο εξορθολογισμός στην διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών.

Δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα ένας Ηρακλής να καθαρίσει «την κόπρο του Αυγεία». Δυστυχώς η απουσία από την δημόσια ζωή ενός Ενιαίου και Αυτόνομου Προσφυγικού Κινήματος άφησε ανεξέλεγκτους τους σφετεριστές να εκμεταλλεύονται ασύδοτα τις Τ/Κ περιουσίες.

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι κανένας δεν θα μας δώσει αυτό που δικαιούμαστε, αν δεν το διαφυλάξουμε πρώτα και δεν το διεκδικήσουμε δυναμικά στη συνέχεια. «Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την Άνοιξη». Μόνο η συσπείρωση των προσφύγων και η δυναμική παρέμβαση στην εξουσία μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, έστω και σήμερα. «Κάλιο αργά παρά ποτέ». Εμπρός για αυτοοργάνωση των προσφύγων.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη του σφετερισμού των Τ/Κ περιουσιών πήραν οι Δήμαρχοι των ελεύθερων περιοχών, όπως πρόσφατα στην Πάφο (**), την πόλη Χρυσοχούς, την Λεμεσού και παλαιότερα στην Λάρνακα.

** Τα θλιβερά γεγονότα στον Δήμο Πάφου, όπου η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής δέχθηκε τον χλευασμό των κλακαδόρων του Δημάρχου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, όταν επισκέφθηκε την πόλη της Πάφου αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

Τις αμέσως προηγούμενες μέρες εκπρόσωπος του Δημάρχου Πάφου είχε το θράσος να αναφέρει στην αίθουσα της Κυπριακής Βουλής για «δήθεν δικαιώματα των προσφύγων» πάνω στα Τουρκοκυπριακά σπίτια, στα οποία κατοικούσαν μέχρι χθες πρόσφυγες.

Καλούμε τον Κηδεμόνα των Τ/Κ περιουσίων:

  1. Να καταγράψει όλες της Τ/Κ περιουσίες που σφετερίστηκαν οι Δήμοι στις ελεύθερες περιοχές και να τις αξιολογήσει με τρέχουσες τιμές.
  2. Να επιβάλλει ενοίκιο για όλες τις χρήσεις με δεσμεύσεις για την αποκατάσταση τους μετά το πέρας της ενοικίασης.
  3. Να απαγορευθεί η δέσμευση Τ/Κ ακινήτων για αξιοποίηση από οποιονδήποτε φορέα.
  4. Να καταγράψει αμέσως όλες τις Τ/Κ περιουσίες που παραχωρήθηκαν ή καταπατήθηκαν από μη πρόσφυγες και να αποδοθούν μέσα σε ένα χρόνο στον Κηδεμόνα.
  5. Να δοθούν στην δημοσιότητα τα όλων των κατόχων Τ/Κ περιουσίες καθώς και οι περιουσίες, τις οποίες κατέχουν νόμιμα ή παράνομα.

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων – Κύπρος ‘74 θα είναι πάντοτε μπροστάρης στον αγώνα των προσφύγων για κοινωνική δικαιοσύνη, απελευθέρωση, λύση, επανένωση και επιστροφή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ:

ΝΕΑ

εγγραφή